
ARTICLE 60 - OUTSIDE COMPETITION  

600. COMPETITION ON AN OUTSIDE TEAM 

 

A student on a high school team becomes ineligible if the student competes in a contest on an 

“outside” team, in the same sport, during the student’s high school season of sport (See Bylaw 511). 

The following exceptions apply:  

A. If the outside team has half or more of the team members as stated in the National Federation 

rules book for that sport, it shall be considered the same sport. Examples: three on three 

basketball---outside team competition prohibited; two on two volleyball---outside team 

competition permitted.  

 

Question: May a student who competes at the freshman or junior varsity level compete on an outside 

team during his or her high school season of sport?  

Answer: No. The Outside Competition Rule pertains to all levels of competition. Thus, any individual 

participating at the varsity, junior varsity, sophomore and/or freshman levels may not compete on an 

outside team during his or her high school season of sport.  

 

Question: When does a student/athlete become a member of a high school team?  

Answer: Once a student/athlete competes in either a scrimmage or contest they become an official 

member of the team for purposes of the application of competition on an outside team.  

 

Question: May a student-athlete currently on a high school team practice with an outside team?  

Answer: The CIF and NCS have never had a rule that prevented a current student-athlete on a high 

school team the opportunity to practice with an outside team. The only restriction is participation in a 

scrimmage or contest on an outside team while a member of a school team in the same sport. 

However, students and parents should take into consideration the potential for injury and are still 

obligated to attend all school team practices or team meetings, or other required functions, as a 

member of the school team. It is best to discuss this situation with the school coach to maintain 

compliance with school and team rules.  

 

B. FLAG FOOTBALL. For purposes of this rule, touch football and flag football are considered to be 

a different sport than tackle football.  

 

C. SOCCER. In the sport of soccer, Bylaw 600 shall be in effect only during the winter high school 

soccer season. High school soccer programs that compete during the fall or spring season are 

not subject to Bylaw 600. NOTE: For purposes of this section, indoor soccer and futsal are not 

considered the same sport.  

 

D. SWIMMING & DIVING. Swimmers may compete for an amateur team during the season of 

sport in the USA Swimming Senior National Championship Meet, the USA Swimming Sectional 

Championship meets and the YMCA National Meet. Divers may compete for an amateur 

team during the season of sport in the USA National Diving Championships and the USA 

National Junior Diving Championships.  

 

E. Bylaw 600 shall not be in effect for those sports conducted outside the State-adopted season 

of sport.  

 



F. SPONTANEOUS RECREATIONAL ACTIVITY. It is permissible for a high school team member to 

participate in a spontaneous recreational activity or game in which sides or teams are chosen 

without regard to players representing any group or organization. Such participation would 

not cause loss of eligibility. (Definition of spontaneous: no prior planning or notice; an 

unplanned part of another activity which has a primary focus other than the sport. 

 

G. UNATTACHED COMPETITION IN INDIVIDUAL SPORTS.  

 

1. An unattached athlete shall not represent any team. Points won by the athlete shall not be 

credited to any team. An unattached athlete shall not use a uniform which identifies a 

school or “outside” team. Any violation shall be considered an infraction of Bylaw 600.  

2. Unattached competition is permissible for a student in other than school contests during 

the season of sport provided the student enters in the individual sports of badminton 

(singles and doubles), cross country, golf, gymnastics, skiing, swimming and diving 

(including unattached entry on relays), tennis (singles and doubles), track and field 

(including unattached entry on relays) and wrestling.  

3. CERTIFICATION OF UNATTACHED ATHLETES  No official recognition or certification on the 

part of the CIF-member school or personnel of the CIF-member school may be given in 

order that unattached athletes may participate in contests.  

4. REPRESENTATION IN CIF COMPETITION.  Unattached competition is not permitted in any CIF 

competition (See Bylaw 302). Individuals or teams entered in CIF competition must 

represent a CIF-member school. No other form of representation shall be permitted in CIF 

competition.  

 

NOTE: Alpine, Nordic Skiing and Snowboarding are exempt for this Bylaw as the season of sport is 

not defined and listed under Bylaw 503.D. and that all competitions are done in conjunction with 

the Nevada Interscholastic Activities Association. (Revised October 2008 Federated Council)  

 

601. PENALTIES FOR VIOLATION OF BYLAW 600 

A. Individual 

1. First Offense in High School Career in Any Sport. The student becomes immediately 

ineligible for participation with his/her high school team for a number of contests equal to 

twice the number of contests of outside competition in which the student participated.  

2. Any Subsequent Offense in High School Career in Any Sport.  The student becomes 

immediately ineligible for one year (365 days) from the second infraction in all sports.  

3. Appeals.  Upon written appeal to the Section commissioner, the student may petition 

his/her Section for reinstatement of his/her eligibility status.  

 

B. Team 

1. Games Forfeited.  Games in which a student participated on his/her high school team 

after violation of Bylaw 600 shall be forfeited.  

2. Appeals.  Sections may establish rules and procedures to consider requests for waivers of 

game forfeitures. (Revised May 2004 Federated Council)  


